Monday, February 25, 2013

Уроки толерантності – життєвий компас і дороговказ

За рішенням 62-ї сесія Генеральної Асамблеї ООН (19.11.2009) 20 лютого проголошено Всесвітнім днем соціальної справедливості. Цей день відзначається з 2009 року. Ініціатива започаткування Всесвітнього дня соціальної справедливості належить урядові Киргизстану. Проект резолюції, співавторами якого виступили близько 80 держав, був прийнятий консенсусом. Цього року Всесвітній день соціальної справедливості в Україні відзначається вперше. Його метою є привернення уваги суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості та необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості, а також активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення.
Впроваджуєчи програму соціальної справедливості через прийняття людей з обмеженими можливостями, зокрема інтелектуальною недостатністю, в громаду нашого міста, члени правління та волонтери Коломийського міського благодійного фонду „ Крокус ” провели зі студентами Коломийського педагогічного коледжу серію уроків толерантності. За підтримки програми ФЛЕКС її випускниця Галина Білецька, волонтер Корпусу Миру США в Україні Майк Ву та голова Коломийського БФ „ Крокус” Любов Масевич впродовж двох днів - 20 та 21 лютого зустрічалися з молодими людьми восьми академічних груп та у формі тренінгів старалися нищити стигми, міняти мислення і ставлення до людей з інвалідністю, вчили розуміти їхні запити, потреби, бажання і мрії. Загалом було проведено 12 таких уроків та охоплено ними біля 150 осіб. Студенти мали нагоду переглянути фільм про успішні життєві історії сімей, де виховуються діти з порушеннями в інтелектуальному розвитку, в тісному колі поспілкуватися з молодими людьми з обмеженими можливостями, порозумітися, навчитися слухати їх і чути, дивитися на них і бачити, мріяти разом з ними і відчувати, що мрії схожі, але шляхи до їх здійснення різні, бо різняться їхні можливості. Через повчальні ігри, розв”язування комунікативних завдань, моделювання життєвих ситуацій, організатори доводили учасникам зустрічей, що кожна людина, не залежно від її статусу, потребує розуміння, допомоги і підтримки. Ніхто з учасників не вийшов із зустрічі байдужим, бо хтось пригадав своїх „ проблемних ” родичів чи знайомих і проаналізував свою поведінку, хтось подумав про те, чому до нинішнього дня не бачив цієї проблеми, хтось пройнявся темою до глибини душі і сліз та ледь вгамовував свої емоції, хтось відразу запропонував свою кандидатуру на волонтерську роботу, а хтось поніс у своїй памяті віршовані напутні слова:
„ Знай, друже, що життя не казка,
У ньому різна музика звучить.
Тож хай зійде на тебе Божа ласка
І від сумних мелодій захистить.

Знай, друже, щастя - це не нагорода,
Яку в кінці забігу забереш,
А щастя - саме та дорога,
Якою ти до нього йдеш.”
Під час зустрічей студенти отримали запрошення на майстер – клас члена спілки театральних діячів України, викладача акторської майстерності та режисури Київського коледжу культури, режисера і художнього керівника Народного театру - студії «Паростки», арт-директор Міжнародного інтеграційного театрального фестивалю «Сонячна хвиля» Люботи Віталія Володимировича на тему: «Творче самовираження і самореалізація в груповій роботі з людьми, що мають особливості психофізичного та інтелектуального розвитку - від теорії до практичного досвіду».
Майстер- клас відбувся 22 та 23 лютого 2013 року в залі хореографічній залі коледжу. В зустріч, яка тривали загалом 10 годин, взяло участь 42 людей - це студенти, соціальні педагоги та психологи шкіл міста, працівники Центру соціальних служб для дітей, сім”ї та молоді, діти і молоді люди з особливими потребами та їхні батьки. Вогонь творчої майстерності пана Віталія залишив теплі іскорки в душах присутніх, які, надіємося, будуть жевріти і запалять бажання зігріти дітей з обмеженими можливостями нашого міста театральною творчістю. Цей день став початком нового проекту волонтерів Галини Білецької та Майкла Ву під назвою „ День з мистецтвом ” за підтримки програми ФЛЕКС та проекту
„ Запровадження арт-терапії для дітей та молодих людей з інтелектуальною недостатністю в Коломийському благодійному фонді „Крокус” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Благодійного фонду громади м. Долина.








No comments:

Post a Comment